030 20 72 201 info@eccevr.com
Selecteer een pagina

Beleef de Oude Hollandse Waterlinie in Virtual Reality

Case study: OHW VR Linie

In het project ‘De OHW VR Linie’ wekken wij de geschiedenis van de Oud Hollandse Waterlinie tot leven. Dit met behulp van VR palen (ECCE VR) en bijbehorende VR content.

Uitdaging:

De Oude Hollandse Waterlinie. Revolutionair, maar onzichtbaar. Slechts enkele overgebleven iconen laten haar grootsheid zien.

De linie zelf ligt verborgen in het landschap. Deze verscholen geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken, is de uitdaging voor deze erfgoedlijn.

Doelstellingen:

– Het beleefbaar maken van de geschiedenis.
– Het vergroten van de zichtbaarheid en bekendheid.
– Het ontwikkelen van een toeristisch recreatief attractiepunt.
– Het verbinden van objecten en locaties door herkenbaarheid en herhaling.

Deliverables

ECCE VR Terminal

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk VR device om op elke locatie virtuele beleving mogelijk te maken zonder stroom en techniek.

ECCE VR is hufterproof en ontworpen om bestand te zijn tegen typisch Nederlands weer.

Locaties:

Oudewater: Stadskantoor
Woerden: Defensie-eiland
Vlist: Koeneschans
Schoonhoven: Veerpoort
Nieuwpoort: Stadhuis, Dijk

Webbased VR Platform

De bezoeker bereikt de VR omgeving via een web-based platform, die met een QR of eenvoudige website link (zichtbaar op de paal) toegankelijk is. De webpagina geeft een keuze uit locaties, waardoor de bezoeker bewustzijn creëert dat er meerdere locaties verbonden zijn aan dit thema.

Link (geoptimaliseerd voor mobiel):

www.OHWVR.nl

Project opbouw

Virtual reality 360 content

Per locatie hebben wij een aantal 360-graden foto’s gemaakt, waarin de content werd geïllustreerd. Zo brachten we verdwenen objecten weer tot leven. Ook is per locatie een 360 graden luchtfoto toegevoegd, waarop de belangrijkste historische hotspots in de nabije omgeving worden aangekaart.

Tijdens dit creatieve project is er simultaan aan uiteenlopende onderdelen gewerkt. Zo is de ECCE VR ontwikkeld op basis van feedback van gebruikers, is er onderzoek gedaan in samenwerking met de historische verenigingen en zijn 3D illustraties gemaakt in 360 graden foto’s. De ontwikkelde VR omgevingen zijn samengevoegd in een online virtual reality platform.

In de verschillende fases van dit project zijn feedbackmomenten met de betrokken partijen geweest, om de validiteit van artistieke impressie te waarborgen en te zorgen dat ECCE VR aansluit bij het bestemmingsplan van de locatie.

In opdracht van de erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie ontwikkelde wij in 2020 en 2021 de eerste fase van de VR Linie. Veel elementen van de Oude Hollandse Waterlinie zijn onzichtbaar en liggen verborgen in het landschap.

Virtual Reality biedt bij uitstek de mogelijkheid dit onzichtbare opnieuw beleefbaar te maken. Door een netwerk van VR ervaringen werd een rode draad getrokken door het gebied, om zo verbindend te zijn tussen de verschillende elementen. We produceerde voor dit project in opdracht van de provincie Zuid-Holland en Utrecht in totaal 6 VR belevingen op verschillende locaties langs de Oude Hollandse Waterlinie. Op elke locatie is een ECCE VR te vinden.

Daarnaast is er voor elke omgeving een unieke virtual reality ervaring gemaakt, die de historische situatie schetst en op een innovatieve manier informeert over het belang van de plek.

Tijdens de ontwikkeling is samengewerkt met historische verenigingen en andere lokale experts om het verhaal zo compleet mogelijk te vertellen. Omdat er van de gekozen locaties weinig historisch accurate visuele bronnen beschikbaar zijn, is gekozen voor een artist impression door een getekend perspectief van het verleden te plaatsen in een een 360 graden foto van het heden.

ECCE VR maakt het bekijken van elk type VR content op locatie mogelijk; of dit nu een uitgebreide bewegende 3D animatie is, of alleen een foto waar de gebruiker in rondkijkt.
Tijdens de ontwikkeling van de VR Linie is er naast historische accuracy veel tijd besteed aan usability en de hufterproofheid van het product. Zo kunnen we er zeker van zijn dat ECCE lange tijd dienst kan doen als moderne verhalenverteller.

”Zo hou je erfgoed beleefbaar.”

- Leon de Wit, wethouder van gemeente Krimpenerwaard

”Een nieuwe ‘virtual reality’-beleving maakt een klein onderdeel van de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nu zichtbaar voor iedereen.”

- Erfgoedhuis Zuid-Holland

”In 2019 is het Streefbeeld Vestingstad Oudewater vastgesteld. Met deze VR-paal wordt de geschiedenis van Oudewater als vestingstad op een leuke manier toegankelijk.”
- Bas Lont, wethouder Gemeente Oudewater

Vragen?

Neem contact op via info@eccevr.com of 030 - 20 72 201