De Oude Hollandse Waterlinie innovatief beleven met virtual reality. Op 6 locaties langs de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie, zijn ECCE kijkers geplaatst die voor iedereen toegankelijk zijn, elke locatie met een eigen VR-omgeving.
Deze ECCE VR brillen vormen samen de VR-Linie en dienen als toegankelijke tijdmachine.
Usecase Koeneschans
In opdracht van de erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie is in 2019 is het schiereiland de Koeneschans in Vlist opnieuw ingericht. Dit monumentale eiland bevatte vroeger verschillende verdedigingswerken, waarvan de laatste na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. Naast het opnieuw toegankelijk maken van dit eiland door het plaatsen van een aanlegsteiger, informatieborden en een fietsenstalling bestond er de wens een van de verdedigingswerken tot leven te brengen. In samenwerking met het erfgoedhuis Zuid-Holland en het Zuid Hollands Landschap ontstond het idee om een virtual reality omgeving te maken, waarin de situatie uit 1672 opnieuw beleefbaar werd. Op deze manier kon de schans iets van het caché terugkrijgen wat het ooit had, zonder de fysieke elementen na te bouwen.
Maar hoe maak je op een afgelegen schiereiland een virtual reality ervaring beschikbaar? Hiervoor ontwikkelde we een metalen versie van de Google Cardboard. Door een klepje te openen kon de telefoon achterin geplaatst worden. De metalen bril is met een ketting bevestigd aan een metalen paal. Zo werd het zonder tussenkomst van techniek of een derde partij die brillen op locatie uitgaf, mogelijk om de Koeneschans weer te beleven in virtual reality.
De content bestaat uit twee 360-graden foto’s, waarvan een uit de lucht, met hierin de oude schans geïllustreerd. Via deze twee foto’s kan de bezoeker twee verschillende perspectieven bekijken. De omgeving is voor bezoekers beschikbaar via een web-based platform.
Usecase VR Linie
In opdracht van de erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie ontwikkelde wij in 2020 en 2021 de eerste fase van de VR Linie.
Veel elementen van de Oude Hollandse Waterlinie zijn onzichtbaar en liggen verborgen in het landschap. Virtual Reality biedt bij uitstek de mogelijkheid dit onzichtbare opnieuw beleefbaar te maken. Door een netwerk van VR ervaringen werd een rode draad getrokken door het gebied, om zo verbindend te zijn tussen de verschillende elementen.
Voor dit project werd de metalen Cardboard compleet vernieuwd. Zo werd dit een herkenbaar punt op verschillende plaatsen langs de waterlinie. We zochten aansluiting bij bestaande routes en erfgoedprojecten, om zo de verbindende factor te versterken.
In eerste instantie werd op vijf locaties een VR ervaring geplaatst. Ook tijdens dit project werd het ontwerp zo aangepast dat het volledig zelfvoorzienend kan opereren. Daarnaast was er extra aandacht voor het gebruiksgemak en hufterproofheid van het ontwerp.
Het ontwerp werd uitgevoerd in de huisstijl van de Oude Hollandse Waterlinie, zodat het een herkenningspunt langs de linie werd. Per locatie hebben wij een aantal 360-graden foto’s gemaakt, waarin de content werd geïllustreerd. Zo brachten we verdwenen objecten weer tot leven. Ook is per locatie een luchtfoto toegevoegd, waarop de belangrijkste historische hotspots in de nabije omgeving worden aangekaart.
De content is bereikbaar via een web-based platform, die via een QR of eenvoudige website link (zichtbaar op de paal) toegankelijk is.
Een all-in-one oplossing voor het zichtbaar maken van verdwenen of onzichtbare objecten. Dat is de unieke toegevoegde waarde van Ecce VR.
(Drone)-foto’s uit 2021 zijn samengevoegd met illustraties van hoe de locaties er rond 1672 uit gezien kunnen hebben. Zo wordt de geschiedenis tot leven gebracht en kan de kijker het verhaal van de linie ontdekken.
Locatie:
- Schoonhoven
- Nieuwpoort
- de Haven
- de Dijk
- Oudewater
- Woerden
- Vlist